Kuchnia

Surówki i sałatki

laboratorium smaku: Oszukany Cezar- wersja druga

Składniki (na dwie porcje):
główka sałaty lodowej
łyżka majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól
pieprz
ząbek czonsku
cebula dymka ze szczypiorkiem
pomidor
2 jaja
2 małe piersi kurczaka
chilli w płatkach
ser pleśniowy złocisty Lazur
pół papryki białej
pół papryki zielonej
zielona fasolka szparagowa-50 gram
4 rzodkiewki
Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Na niej układamy pokrojoną w kosktę białą i zieloną paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation