Kuchnia

dieta dukana przepisy

CHLEBEK DUKANOWY

Składniki:
• 1/2 opakowania drożdży
• 1/2 szklanki maizeny (skrobi kukurydzianej)
• 1 łyżeczka słodziku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 szklanki ciepłej wody
• 150 g otrąb owsianych
• 180 g jogurtu naturalnego
• 3 żółtka

Sposób przygotowania:
Otręby zalej jogurtem i odstaw do nasiąknięcia.
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj słodzik i wymieszaj z maizeną. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną, dodaj do otrębów, dorzuć żółtka i sól. Wymieszaj ręką do połączenia składników.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ew. wysmarowaną oliwą i wysypaną otrębami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 220C i piecz chlebek około 30-35 minut. Zostaw w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami na kolejne 30 minut.
Wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Uwagi:

Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation