Kuchnia

kuchnia

Kurczak pieczony w coca - coli
Danie szybkie i bardzo proste. Kurczak w glazurze z coca - coli i ketchupu. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. Polecam!



Kurczak pieczony w coca - coli

Składniki na 4 porcje:

4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku

Na glazurę:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation