Uroda

zdrowie i uroda

10 groźnych dla zdrowia związków chemicznych obecnych w żywności.

RTĘĆ
To metal nie­bez­piecz­ny dla zdro­wia, do nie­daw­na ko­ja­rzo­ny głów­nie z ter­mo­me­tra­mi rtę­cio­wy­mi. W 2009 r. na mocy de­cy­zji Unii Eu­ro­pej­skiej wy­co­fa­no z pro­duk­cji i sprze­da­ży wszel­kie apa­ra­ty po­mia­ro­we dzia­ła­ją­ce w opar­ciu o ten pier­wia­stek. Nie­ste­ty wciąż je­ste­śmy na­ra­że­ni na kon­takt z rtę­cią, po­nie­waż wy­stę­pu­je ona w na­szej die­cie – głów­nie w ja­dło­spi­sie ama­to­rów ryb.
Obec­ność rtęci w żyw­no­ści to efekt ska­że­nia śro­do­wi­ska, przede wszyst­kim mórz i oce­anów.
Rtęć w przy­ro­dzie wy­stę­pu­je w po­sta­ci roz­ma­itych związ­ków che­micz­nych. Do naj­bar­dziej szko­dli­wych dla czło­wie­ka na­le­ży me­ty­lor­tęć – ze wzglę­du na jej wy­so­ką tok­sycz­ność oraz ła­twość, z jaką prze­ni­ka ona do or­ga­ni­zmu. Zwią­zek ten wyż­sze stę­że­nie osią­ga w mię­sie du­żych ryb dra­pież­nych, ta­kich jak rekin, tuń­czyk, mar­lin czy szczu­pak, dla­te­go bez­piecz­niej jest się­gać po mniej­sze ryby plank­to­no­żer­ne. Za­tru­cie rtę­cią grozi uszko­dze­niem ukła­du ner­wo­we­go. Związ­ki tego pier­wiast­ka są szcze­gól­nie groź­ne dla pło­dów i ma­łych dzie­ci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation