Kuchnia

w słoiku

Figowy dżem z malinami, rumem i pomarańczami

składniki:

1kg fig
200g przecieru z malin*
150g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
100ml soku z pomarańczy
skórka otarta 1-2 pomarańczy
sok z 1/2-1 cytryny
50ml ciemnego rumu

Figi myjemy, odcinamy twarde czubki i każdą kroimy na kawałki - ósemki lub drobniej. Przekładamy do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem razem z malinowym przecierem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Odstawiamy na 1-2h. Następnie owoce podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała (gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować) - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Do widocznie zagęszczonej konfitury (po ok. 30 minutach) dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż dżem osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (ok. 1h z przerwami). Na sam koniec wlewamy rum. Gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation