Kuchnia

Kuchnia

http://cookmagazine.pl/frittata-z-brokulami-i-serem/

FRITTATA Z BROKUŁAMI I SEREM to pyszne, wegetariańskie danie, idealne na każdą porę dnia. Połączenie delikatnych brokułów z lekko ściętymi jajkami i ciągnącym się cheddarem jest równie klasyczne, co zachwycające.

Składniki:

2 łyżki masła
1 cebula, posiekana
8 jajek
1 główka brokuła
1-2 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki tartego sera (np. cheddara)
kilka gałązek natki pietruszki
sól
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż stanie się szklista.
Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem.
Brokuły dzielimy na różyczki i dodajemy na patelnię. Smażymy razem z czosnkiem i cebulą przez 2-3 minuty. Dodajemy jajka i smażymy dalej, aż zaczną się lekko ścinać przy brzegach. Z wierzchu posypujemy równomiernie serem.
Frittatę wstawiamy do piekarnika na około 12 minut – powinna stać się z wierzchu lekko brązowa. Przed podaniem studzimy ją przez około 10 minut, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation