Kuchnia

przepisy

Tarta z wiśniami

Ciasto kruche:
(składniki podane są na ilość ciasta wystarczającą na spód i na wierzch, jeśli chcecie mieć tarte z samym spodem i owocami nieprzykrytymi ciastem na wierzchu, zmniejszcie ilość składników o połowę)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

– 260g masła (ok. 1 i 1/4 kostki)
– 350g mąki (ok. 2 szklanki i 2 łyżki)
– 70 ml mleka (4 i 1/2 łyżki stołowej)
– 2 żółtka
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
– szczypta soli
– kilka łyżek bułki tartej do podsypania ciasta
– surowa fasola do obciążenia ciasta

Nadzienie:
– wiśnie bez pestek, ile się zmieści:) (mi wyszedł prawie kilogram)
– 1 szklanka cukru pudru (tarta wychodzi dosyć kwaśna, więc jeśli ktoś woli słodsze desery może dodać więcej cukru)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 białka do ubicia piany

Przygotowanie:
•składniki na ciasto zagniatamy, gotowe ciasto dzielimy na połowę, każdą część wkładamy do woreczka foliowego, albo zawijamy w folie spożywczą i jedna z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok 2 godziny
•po tym czasie wyjmujemy część, która chłodziła się w lodówce i rozwałkowujemy na koło o grubości ok 3 mm
•przekładamy do okrągłej formy, nadmiar ciasta wystający poza foremkę odcinamy; jeśli używamy zwykłej foremki trzeba ja wcześniej natłuścić masłem i posypać lekko bułką tartą, w przypadku formy silikonowej nie jest to potrzebne
•rozgrzewamy piekarnik do 200ºC
•ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wysypujemy na niego ziarna fasoli, żeby obciążyć ciasto (jeśli tego nie zrobimy, w czasie pieczenia boki ciasta „zjadą” na dno foremki) i wkładamy do piekarnika na kilka minut, żeby ciasto lekko się podpiekło (ok. 7-10 min, będzie widać, że ciasto przestaje się robić surowe)
•w czasie kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy wiśnie: do miski przesypujemy wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż składniki się połączą i nie będzie grudek mąki ani cukru
•podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy fasolę (uwaga, żeby się nie poparzyć!!!) i na spód sypiemy kilka łyżek bułki tartej (ok 3-4), bułka tarta wchłonie nadmiar soku z owoców
•zwiększamy temperaturę piekarnika do 220ºC
•z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ubijamy pianę
•na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, na owoce łyżką nakładamy ubitą pianę z białek
•wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tartce o grubych oczkach (ja ścieram tylko połowę ciasta, resztę wkładam z powrotem do zamrażarki i następnym razem zagniatam ciasto tylko na sam spód tarty)
•starte ciasto rozkładamy równomiernie na tarcie
•tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC, zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ok. 25-30 min, aż ciasto się ładnie i równomiernie zarumieni
•po wyjęciu studzimy w formie, jak wystygnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation