Kuchnia

Morelowe rarytasy

Składniki:

0,5 kg moreli
200 g cukru
150 ml śmietanki kremówki 36%
200 ml mleka pełnotłustego
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki Grand Marnier (niekoniecznie)
wafelki
listki mięty

Przygotowanie:
Morele myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie kostki. Przygotowane morele wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Dodajemy alkohol, który zapobiega wydzielaniu się kryształów i nadaje jednolitej konsystencji, ponownie miksujemy. Dodajemy śmietankę oraz oba rodzaje mleka, mieszamy do połączenia.
Gotową masę schładzamy, a następnie przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji. Przekładamy do pojemniczka i wkładamy na kilka godzin do zamrażalki.
Lody możemy przygotować również bez maszynki.
Schłodzoną masę miksujemy, przelewamy do pojemników i wkładamy do zamrażalki. W czasie chłodzenia, co 30 minut przez co najmniej 3 godziny gotową masę należy miksować, aby nie powstawały kryształki lodu, a same lody były bardziej kremowe i puszyste.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation