Kuchnia

przegryzka

Domowa granola z rabarbarem:

Składniki:
- ok. 200g rabarbaru
- 150g płatków żytnich
- 150g płatków owsianych
- 50g słonecznika
- 40g orzechów włoskich
- 30g orzechów laskowych
- 30g nerkowców
- 30g płatków migdałów
- 30g siemienia lnianego
- 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
*opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia

Rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Przekładamy na patelnię z olejem kokosowym i miodem. Dusimy pod przykryciem do uzyskania konsystencji musu, co jakiś czas mieszając. Rabarbar ma być miękki, jeżeli jest za mało słodki - dosładzamy ksylitolem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Orzechy możemy rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Wystudzony mus łączymy w sporej misce z resztą składników do całkowitego ich połączenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i staramy się równomiernie rozsypać naszą mieszankę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy równą godzinę. Dobrze jest przemieszać granolę co jakieś 20 minut, by równomiernie nam się przypiekła. Po wystudzeniu jest gotowa do spożycia. Świetnie smakuje z jogurtem lub mlekiem!
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation