Kuchnia

Kulinarnie

Staropolska drożdżówka | Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Składniki:

1 kg mąki
100 g drożdży
500 ml mleka
3 jajka
1 i 1/4 szkl cukru
125 g margaryny
1/4 szkl oleju

Kruszonka:
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/4 kostki margaryny

SAM_1813

1. Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do reszty mleka dodajemy margarynę i olej, gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie zaczyn. Na koniec dosypujemy resztę mąki.

3. Ciasto nadal mieszamy łyżką. Jego konsystencja powinna być dość rzadka. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz.

4. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod palcami. W ten sposób otrzymamy nieregularne grudki. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując odrobiną mąki. Przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25x 40 cm i posypujemy kruszonką.

5. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation