Kuchnia

Kulinaria

Chinkali - gruzińskie pierogi - Przepis - Smaker.pl
Składniki

mielone mięso wołowe - 0,5 kg
mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg
cebula - 3 szt
świeża kolendra - 1 pęczek
czosnek - 2-3 ząbki
ostra papryka - 1 łyżeczka
mąka - 1 kg
sól, pieprz
3-4 os.
60 min
trudne
przystępne
Przygotowanie

zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki

teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki

każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek

teraz nakładamy po łyżce farszu

i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek

gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty
ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation