Kuchnia

ciasto

Sernik krakowski

Składniki:

Kruche ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
3/4 kostki masła
3 żółtka
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg tłustego sera
8 dużych jajek
1 i 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietany kremówki
200 g miękkiego masła
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka rodzynków namoczonych w alkoholu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
gorąca woda

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki. Po 30 minutach wyjąć i 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 10 minut do zrumienienia. W tym czasie przygotować masę serową.

Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo żółtka i cukier puder, ucierać. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego twarogu i ucierać na najniższych obrotach. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym i kremówką, wlać do masy i delikatnie ucierać. Dodać bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.

Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wlać masę serową, wyrównać. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki o szerokości 1,5 cm i ułożyć z nich na masie serowej kratkę. Ponownie włożyć do pieca, zmniejszając temperaturę do 170 stopni. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia.

Gdy sernik wystygnie przygotować lukier. Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie ciasto. Zostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation