Kuchnia

wypieki

MURZYNKOWY BISZKOPT:

(przepis ze strony http://www.mojeciasto.pl/ )

- 1,5 szklanki cukru

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 4 łyżki kakao

- 4 jajka

- 0,5 szklanki mleka

- 1 kostka margaryny do pieczenia

- szczypta soli

MASA:

- 480 g śmietany 30%

- 250 g mascarpone

- 2 łyżki cukru pudru

- 380 g dżemu z czarnej porzeczki

Jak przygotować?

Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier, kakao oraz mleko i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa będzie jednolita. Z ostudzonej masy odlewamy 1/3 szklanki, a resztę miksujemy stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z żółtkami. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i delikatnie łączymy z resztą ciasta (mieszamy łyżką). Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Śmietanę ubijamy z cukrem, kiedy będzie sztywna dorzucamy serek i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Zimnego murzynka kroimy na 2 blaty, dolny smarujemy dżemem, na to wykładamy część śmietany z mascarpone, przykrywamy drugim blatem i cały tort obsmarowujemy kremem. Pozostałą częścią czekoladowej masy robimy na torcie różne „esy floresy” : )

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation