Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Pierniczkowa czekolada

proporcje na 1 słoiczek (220ml):

2 łyżki mleka w proszku, z czubkiem
2 łyżki gorzkiego kakao, z czubkiem
4 pierniczki (35g)
1/2-1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru trzcinowego (można pominąć)
40g gorzkiej czekolady, posiekanej lub drobinek czekoladowych
do przygotowania napoju:

2 szklanki mleka, lub więcej
Pierniczki zmiksować w blenderze z przyprawą do piernika. W słoiczku warstwami wsypywać poszczególne składniki starając się nie pobrudzić ścianek. Na początku mleko w proszku, następnie gorzkie kakao, kolejno pierniczki, cukier i na końcu czekoladę. Słoiczek zakręcić, ozdobić wstążeczką, kolorowym sznureczkiem lub karteczką z podpisem.
Przygotowując gorącą czekoladę mleko należy podgrzać w garnuszku. Do gorącego wsypać zawartość słoiczka i wymieszać ręczną trzepaczką na gładką konsystencję. Przelać do szklanek i ozdobić bitą śmietaną, pokruszonym pierniczkiem lub wiórkami czekoladowymi.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation