Kuchnia

Przepisy

Jaglanka

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
5cm długości korzeń imbiru
szklanka dowolnych nasion, orzechów, owoców suszonych (laskowe, nerkowce, migdały, siemię lniane, dynia, słonecznik, rodzynki, nasiona ostu)
1 łyżka miodu dobrej jakości
1/2 łyżeczki cynamonu
200g serka wiejskiego

Kaszę gotujemy wg. przepisu z opakowania. U mnie z łyżką masła i startym korzeniem imbiru.
w tym samym czasie przygotowujemy naszą posypkę. W misce mieszamy nasiona, orzechy i suszone owoce z łyżką miodu i cynamonem. Mieszankę przekładamy do nieprzywierającej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut (należy uważać aby się nie przypaliły). Można też uprażyć na patelni teflonowej.
Ugotowaną kaszę mieszamy z częścią bakalii i wykładamy do miseczek. Dekorujemy resztą posypki i serkiem wiejskim.


Smacznego...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation