Design

Design

Roladki z indyka nadziewane mozzarellą i awokado - MniamMniam.pl

Składniki na roladki z indyka nadziewane mozzarellą i awokado
4 sznycle z piersi indyka każdy o wadze około 15 dag
12 plastrów szynki długodojrzewającej
świeżo zmielony czarny pieprz

nadzienie:
1 niezbyt miękkie awokado
10 dag twardej mozarelli
8 suszonych pomidorów z oleju
kilka listków świeżej bazylii
4 płaskie łyżeczki masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

łyżka oleju od wysmarowania naczynia
Przygotowanie dania roladki z indyka nadziewane mozzarellą i awokado

Reklama

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Awokado obierz, usuń pestekę, pokrój na długie i cienkie kawałki.
Mozarellę pokrój na podłużne kawałki.
Sznycle rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na plastry o grubości około 1 cm. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na środku każdego połóż łyżkę masła.
Na każdym kawałku połóż po 2 pomidory i po 1/4 kawałków awokado i mozzarelli. Dodaj kilka listków bazylii, dopraw pieprzem i solą (ale nie dużo, bo szynka jest mocno słona) zwiń w ruloniki, następnie zawiń je w plastry szynki. Zepnij wykałaczkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruje olejem, przełóż do niego roladki. Na dno wlej kilka łyżek wody lub jeszcze lepiej półsłodkiego wina.
Roladki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut, aż szynka stanie się chrupka.
Wyjmij, przykryj folią i odstaw na 5-7 minut, by mięso odpoczęło.
Podawaj z mnóstwem warzyw i zieloną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation