Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Renklodowa, czyli nalewka ze śliwek renklod

Ten przepis na nalewkę z renklod ma tę zaletę, że nie nie musimy się trzymać prawie żadnych proporcji. Ilość użytych śliwek, spirytusu i cukru zależy tylko i wyłącznie od wielkości naczynia, w którym macerować się będą renklody.
• renklod
• spirytusu
• cukru
• wody
Do słoja, w którym przygotowywać będziemy nalewkę, wrzucamy dojrzałe śliwki do 3/4 objętości. zalewamy spirytusem tak, by wszystkie były zalane. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Po trzech tygodniach przelewamy nastaw przez sitko. Owoców nie wyrzucamy. Możemy z nich zrobić na przykład dżem, albo ciasto. Alkohol natomiast filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną.
W czasie, gdy płyn się filtruje my przygotowujemy syrop. Używamy do tego przegotowanej, ale letniej wody oraz cukru. Ile syropu powinniśmy przygotować? Zasadniczo na każdy litr spirytusu powinniśmy mieć pół litra syropu. Natomiast na każdy litr przygotowanego syropu zużywamy pół kilograma cukru.
Na koniec przefiltrowany spirytus łączymy z syropem cukrowym. Nalewkę wlewamy do butelek i wynosimy je w chłodne miejsce. Zła wiadomość jest taka, że na degustację powinniśmy czekać przez rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation