Kuchnia

mięsko na ciepło

Składniki:
1kg skrzydełek z kurczaka
1/4 szklanki sosu sojowego
1 szklanka coca coli
1/2-1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżki oleju
1-2 dymki
Przygotowanie:
Sos sojowy wymieszać z pieprzem i papryką.
Ze skrzydełek odciąć najcieńsze części i odłożyć na rosół. Skrzydełka zanurzyć w sosie sojowym i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej do zamarynowania.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać skrzydełka i obsmażyć je przez kilka minut na złoty kolor z każdej strony.
Następnie dodać 1 szklankę coca coli i dusić, częściowo przykryte przez 10 minut. Po tym czasie odkryć, potrząsnąć i smażyć do chwili aż płyn zgęstniej i utworzy glazurę, która obklei skrzydełka. Nie powinno zająć to więcej niż 20 minut.
Skrzydełka przełożyć na półmisek, posypać posiekaną dymką.
Podawać od razu z surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation