Kuchnia

ciasta

Mazurek bezglutenowy owsiany z czekoladą

200 g płatków owsianych górskich
125 ml wrzątku
4 jajka
100 g czekolady (u mnie 50 g czekolady białej i 50 g czekolady karmelowej)
70 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
4 łyżki wiórek kokosowych
100 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki mąki ryżowej
polewa:

gotowa polewa z ciemnej czekolady lub polewa domowa ( można podwoić porcje)
50 g białej czekolady
50 g karmelowej czekolady
łyżka mleka
łyżka masła
łyżka wiórek kokosowych
2 garście suszonej żurawiny
3 garście posiekanych orzechów włoskich

Płatki owsiane zalej wrzątkiem.
Czekoladę drobno posiekaj.
Morele drobno pokrój. Wymieszaj z żurawiną i mąką.
Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj miękkie masło i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekaną czekoladę, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz morele i żurawinę wymieszane z mąką.
Wszystko wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę wylej na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 35 minut.
Ciasto odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj polewę. Jeśli używasz gotowej polewy to postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, natomiast jeśli robisz domową polewę to czekoladę roztop z masłem i mlekiem.
Polewę z ciemnej czekolady wylej na przestudzony spód i posyp orzechami i suszoną żurawiną. Skrop białą i karmelową czekoladą roztopionymi w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto schłodź w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation