Kuchnia

Kuchnia

kalafior w cieście serowym | Domowy Smak Jedzenia .pl

składniki:
1 kalafior
woda
sól

wykonanie:
Kalafiora obierany z liści, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al dente. Gdy kalafior będzie ugotowany odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
składniki na ciasto serowe:
120 g mąki pszennej lub orkiszowej
120 g mąki ziemniaczanej
30 g żółtego sera, startego
2 jajka
sól, pieprz
ok. 150 -200 ml wody
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz serem startym na małych oczkach. Dodajemy jajka, wodę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy np. z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation