Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SNICKERS CUPCAKES.

składniki na babeczki (12 sztuk):

100g masła
45g miodu
60g gorzkiej czekolady
4 batoniki Snickers (po 51g)
3 jajka*
90g cukru trzcinowego
100g mielonych orzechów laskowych
55g mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i czekoladą oraz posiekanymi dwoma (!) batonikami - mieszamy by nam się nic nie przypaliło. Ostudzić. Pozostałe 2 batoniki kroimy na 12 części. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, wymieszać z orzechami. Jajka ubić z cukrem na puszysty i jasny krem, tak aby początkowa objętości jaj potroiła się. Cały czas ubijając jajka wlewamy powoli przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Napełniamy ciastem foremkę muffinkową, do każdego dołka wciskamy po jednym kawałku Snickersa by ciasto pokryło batonik. Pieczemy ok. 12 minut w 180st.C. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.

składniki na karmel:

120g cukru
125ml śmietanki kremówki
60g masła
1 łyżeczka glukozy
szczypta soli

Cukier wymieszać w wysokim garnuszku o grubym dnie z glukozą. Rozpuścić na małym ogniu aż karmel nabierze złotobrązowego koloru - karmel można zamieszać pod koniec rozpuszczenia cukru za pomocą metalowej ręcznej trzepaczki. Kremówkę zagotować i ostrożnie wlać do rozpuszczonego cukru (UWAGA na gorącą parę!) - gdy już nieco przestanie bulgotać wsypać sól i zamieszać ręczną trzepaczką by składniki razem się połączyły. Garnuszek zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać i ostudzić.

składniki na krem:

250g serka mascarpone
50ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki karmelu

Śmietankę ubić, wymieszać z serkiem, następnie z karmelem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.

dodatkowo:

1 batonik Snickers

Batonik pokroić na małe kawałeczki.

Ostudzone babeczki ozdobić kremem, następnie karmelem i kawałeczkami batonika. Schłodzić przed podaniem.

*można dać też 2 jajka, i kilka łyżek jogurtu by były bardziej wilgotniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation