Kuchnia

tarty na słodko

Mini tarty karmelowe z musem czekoladowym - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Porcji: 10 dużych (8,5 cm lub 15 mniejszych babeczek)

Składniki

Spody:

225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Karmel:

¾ szklanki cukru
100 g masła
5 łyżek słodkiej śmietanki

Mus:

400 ml śmietanki tortowej 36%
150 g czekolady deserowej lub deserowej i mlecznej

Wierzch:

Pozostały karmel
5 łyżek śmietanki 36%
100 g mieszanki ulubionych orzechów
sól morska gruboziarnista

Przygotowanie

Spody:

Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sol. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencją przypominało drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój placuszki większe niż foremki do tartaletek. Ciastem wyłóż wysmarowane wcześniej masłem foremki, dociskając do dna i brzegów, resztę ciasta odetnij ostrym nożem. Nakłuj ciasto w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut lub aż babeczki lekko się zezłocą. Wyjmij, odczekaj aż ostygną. Następnie każde ciastko wyjmij z formy i całkowicie wystudź na kratce. Możesz zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać takie spody ok tygodnia. Te zrobione wcześniej smakują nawet lepiej.

Karmel:

Umieść masło i cukier w rondelku i ustaw na średnim ogniu, doprowadź do zagotowania cały czas mieszając. Gotuj przez 5-7 minut do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i powoli dodaj śmietankę, szybko wymieszaj. Karmel lekko przestudź, a następnie wylej po ok 1 i 1/2 łyżki na każdą tartaletkę. Pozostały karmel zostaw na polewę. Pozostaw do ostygnięcia.

Mus:

Przygotowujemy dzień wcześniej. Śmietankę podgrzej, doprowadzając prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę podzieloną na kostki. Wymieszaj do całkowitego połączenia i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubij tak jak bitą śmietanę. Przelej do zimnej misy miksera i ubij na sztywno za pomocą schłodzonej końcówki. Jeśli mus jest dla Ciebie za mało słodki, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Mus wyłóż na tartaletki, możesz do tego użyć rękawa cukierniczego:

Wierzch:

Każdą tartaletkę z musem posyp łyżką grubo posiekanych orzechów. Pozostały karmel ponownie podgrzej, zdejmij z ognia i dodaj śmietankę, szybko wymieszaj, polej nim każdą tartaletkę. Posyp odrobiną soli gruboziarnistej (serio! genialnie podkreśla smak karmelu).

Wstaw na 30 minut do lodówki i podawaj.

Dla koloru możesz przed podaniem udekorować babeczki świeżymi listkami mięty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation