Kuchnia

zupy

Selerowa z whisky

2 duże główki selera
1/2 kg ziemniaków
1 mała cebula
1 litr bulionu
200 ml whisky
gałązka tymianku
250 ml śmietany 30%
oliwa
oliwa truflowa
pieprz czerwony
sól (w oryginale sól wędzona; nie dostałam, żałuję)

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać pokrojone w kostkę seler i ziemniaki. Zalać bulionem. Dodać gałązkę tymianku, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Wyjąć gałązkę tymianku, wlać whisky, zagotować. Dolać śmietankę i 3 łyżki oliwy truflowej. Wymieszać, zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, jeśli potrzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation