Kuchnia

nalewki

Likier z pigwy, dzikiej róży i kaki.

Składniki:

1 persymona (uwaga! musi być bardzo, bardzo dojrzała! jeśli jest twarda, nie nadaje się)
1 pigwa lub duża gruszka (smak będzie trochę inny, ale warto próbować!)
pół kubka dzikiej róży
wybrane przyprawy: u mnie dwie laski cynamonu + 1 łyżeczka zielonego kardamonu, całego. Wszystko zgniecione w moździerzu
dodatkowo: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2-3 łyżki miodu, do smaku
0.5 litra rumu (mogłoby być też brandy jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie:
1. Pigwę kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie trzeba jej obierać.

2. Do blendera wkładamy pigwę, dodajemy dojrzałe kaki, dziką różę. Miksujemy blenderem na średnie kawałki (na zdjęciu widzicie, jak to wygląda u mnie).

3. Do dużego słoika dodajemy przyprawy, na to nakładamy pulpę owocową, całość zalewamy rumem. Dokładnie zakręcamy.

4. Zostawiamy nalewkę na 10 – 14 dni lub podgrzewamy ją na małym ogniu przez 2-3 godziny (dokładnie opisałam to w akapicie wyżej:)). Jeśli zdecydujecie się na podgrzewanie, to podgrzewamy tak długo, aż pigwa lekko zmięknie.

5. Przecedzamy nalewkę przez gazę. Jeśli robicie ją tak jak ja na „gorąco”, będzie bardzo gęsta, trzeba dobrze ją wyciskać. Dodajemy miodu do smaku (tyle ile lubimy) i butelkujemy. Można zostawić jeszcze na kilka dni do dojrzewania i dodać inne przyprawy (np. laskę wanilii, laskę cynamonu) lub po pić od razu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation