Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Batony kokosowe
Ilość porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

2 szklanki wiórek kokosowych
¼ szklanki roztopionego oleju koksowego
¼ szklanki miodu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g czekolady 70%
2 truskawki lioflizowane
Przygotowanie:

Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).
Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.
Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.
UWAGA: wersja dla VEGAN – miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation