Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki
⅓ mniejszego, wypestkowanego arbuza zblendowanego z odrobiną wody mineralnej (konsystencja puree)
3 limonki pokrojone w łódeczki
ok. 120ml syropu cukrowego domowej roboty (aby go uzyskać: mieszamy ¼ szklanki zagotowanej wody + ¼ szklanki cukru i odstawiamy do ostudzenia)
2 duże garście mięty (najlepsza odmiana pieprzowa)
kruszony lód (tu najlepiej sprawdza się opcja dużo i na oko)
1 litr wody gazowanej (dolewamy ją na oko, w zależności od ilości lodu)
dekoracje (mięta, trójkąciki arbuza)
W wersji klasycznej dodajemy 0,3 l rumu (wtedy dajemy mniej wody)

Przygotowanie
Wrzucamy do dzbanka limonki i zalewamy syropem cukrowym. Ugniatamy za pomocą muddlera barmańskiego a w warunkach domowych np. za pomocą tłuczka:), tak żeby limonki dobrze puściły cały sok.*
Dodajemy pureee z arbuza oraz miętę (można ją przetrzeć wcześniej rękami, co pobudza aromat). Następnie dosypujemy lód kruszony na wysokość ¾ dzbana – i mieszamy całość długą łyżką (np. drewnianą). Dodajemy maksymalnie lodu– może dosłownie lekko wystawać z dzbanka. Całość "topujemy" wodą gazowaną i dekorujemy.
* Możemy też limonki ugnieść w moździerzu a później połączyć z syropem cukrowym, ale efekt będzie gorszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation