Kuchnia

Ale dziela sztuki.....

Sambusa- obłędnie pyszne arabskie pierożki

Produkty:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 1/3 szklanki wody
3 łyżki oleju

Farsz:

100 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
1 czerwona cebula
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
olej

Czas przygotowania: około 30 minut

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso do momentu zabrązowienia.
Dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy.
Dodajemy posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i przyprawiamy.
Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez krótką chwilę.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i olej.
Dodajemy wodę w takiej ilości, aby wyrabiane przez nas ciasto było elastyczne i ciut lepiące.
Podsypując nieco mąką wyrabiamy ciasto przez około 2 minuty.
Ciasto wałkujemy do grubości około 1 mm.
Wycinamy koła, które nadziewamy farszem i zamykamy w pierożki.
Pierożki wrzucamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy przez kilka sekund do zarumienienia się ciasta.
Po usmażeniu, wyławiamy i odsączamy na papierze z nadmiaru oleju.

Podajemy na ciepło, chociaż na zimno również są pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation