Kuchnia

Food - ryby

Łosoś zapiekany w cieście

Składniki:

600 g filetu z łososia Suempol,
1 ciasto francuskie,
500 g mrożonego szpinaku,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
50 g płatków migdałowych,
1 żółtko,
pieprz czarny mielony,
sól.


Treść przepisu:

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu.



Na rybce układamy szpinak.



Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.



Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation