Kuchnia

Przepisy

Blog: Raj dla Podniebienia

Składniki ( na małą tortownicę 16-18cm)

spód

120 g herbatników

2 – 3 łyżki oliwy pomarańczowej lub zwykłej

masa serowa

400 g twarogu z kubełka (np. Piątnica)

400 g słodzonego mleka skondensowanego

150 g śmietanki 36%

2 płaskie łyżki żelatyny

3 – 4 gałązki lawendy świeżej lub suszonej

3 – 4 łyżeczki mleka+2 łyżeczki śmietanki 30%

250 g jagód

wierzch

pokruszone herbatniki

ziarenka lawendy

jagody

Wykonanie

Herbatniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na piasek. Przekładamy do tortownicy (16lub 18) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy aromatyzowaną oliwę, mieszamy i taką masą wylepiamy dno i ewentualnie brzegi tortownicy, którą następnie umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Zaczynamy od spienienia śmietanki 36%, do której porcjami dodajemy twaróg.
Do miksowanej masy wlewamy porcjami mleko skondensowane.
W małym rondelku umieszczamy mleko i śmietankę 30% (najlepiej plynną), kwiatowe części lawendy, mieszamy, dodajemy żelatynę i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nie zagotowania. Następnie usuwamy ziarenka lawendy lub całe kwiaty, jeżeli użyliśmy świeżej. Można także dla wygody całość przecedzić. Rozpuszczoną żelatynę w aromatycznej lawendowej śmietance lekko studzimy, a nastepnie powoli dodajemy do mast serowej, lekko mieszając.
Na sam koniec wsypujemy umyte i osuszone jagody. Lekko je mieszamy. Jeżeli będziemy mieszać intensywnie, jagody puszczą sok i masa przybierze jagodowy kolor.
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta.
Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz świeżymi jagodami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation