Kuchnia

sweeeet

Ciasto cynamonowe z dżemem - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
2 jajka, duże
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu np. porzeczkowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz cynamonem. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodać powoli olej oraz dżem. Naprzemiennie dodajemy przesiane suche składniki i mleko w niedużych porcjach. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o wym. 20×10 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation