Kuchnia

warzywa

Talerz pieczonych warzyw z sosem jogurtowym - Proste Przepisy

TALERZ PIECZONYCH WARZYW Z SOSEM JOGURTOWYM
(3 porcje)
1 cukinia,
1 duża czerwona papryka,
1 duża żółta papryka,
6 małych ziemniaków (ok. 280g),
1 czerwona cebula,
garść pomidorków koktajlowych,
kilka ząbków czosnku,
2 łyżki oliwy,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
sok z cytryny,
180g jogurtu greckiego light

Ziemniaki wyszorować i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut). Odcedzić i przekroić na połówki lub ćwiartki. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 paski. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i przekroić na 4-5 części. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Ząbki czosnku obrać i przekroić na połówki (jeden zostawić do sosu).
Wszystkie warzywa (poza pomidorkami) wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć na aluminiowych tackach i piec na grillu ok. 30 minut, najlepiej pod spuszczoną pokrywą grilla. Na mniej więcej 10 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe.
Przygotować sos: do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (albo pół, jeśli ktoś woli łagodnie czosnkowy sos). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać.
Grillowane warzywa podawać na ciepło razem z sosem.
W przypadku braku grilla, warzywa można z powodzeniem upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 30 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation