Kuchnia

co by tu przekąsić ...

Paella z krewetkami [PRZEPIS] - Shape.pl

Paella z krewetkami

Porcje: 6, czas: 45 min (+ 3-4 godz.*)

Składniki
• 1,2 l bulionu*
• 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
• duża cebula
• 2 marchewki
• 400 g oczyszczonych krewetek
• 3 ząbki czosnku
• szkl. pomidorów startych na tarce, ew. przecieru pomidorowego
• duża czerwona papryka
• szczypta szafranu (opcjonalnie)
• łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 2 szkl. suchego ryżu (ok. 400 g)
• szkl. świeżego lub rozmrożonego groszku
• kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
1. Przygotuj bulion*, bo najlepszy jest domowy, rybny. Wybierz chude ryby (o białym mięsie), żyjące przy kamieniach i np. z krewetki w pancerzach z głową. Na podaną porcję bulionu potrzeba ok. 2 głów ryb z kręgosłupem i ogonem, ale bez mięsa – np. karmazyna, dorsza, bassa morskiego, żabnicy. Gotuj je w wodzie z włoszczyzną lub porem czy cebulą i ew. tradycyjnym zestawem warzyw na niewielkim ogniu przez 2-3 godz.
2. Posiekaj cebulę, zgnieć czosnek, pokrój w kostkę marchew i paprykę.
3. Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż cebulę i marchew, wrzuć krewetki, smaż przez kilka minut, po czym wyjmij je z patelni, dodaj czosnek, paprykę, starte pomidory, szafran i słodką paprykę w proszku.
4. Wlej do patelni bulion, gotuj 5 min, wsyp ryż i gotuj 10 min na dużym ogniu i 5 min na małym ogniu; na te ostatnie 5 min ułóż na wierzchu ryżu odłożone krewetki i groszek, żeby się zagrzały. Ważne: ryżu nie mieszaj, tylko potrząsaj patelnią.
6. Gotowe danie posyp posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation