Kuchnia

ciasta

Murzynek bananowy - bez nabiału, bez glutenu - healthy plan by ann

Murzynek bananowy

Składniki:

2 duże banany
3/4 szklanki mąki ryżowej – ok. 180 g
3 łyżki kakao 80 %
1/2 szklanki cukru kokosowego – ok. 100 g
3 łyżki oleju kokosowego TUTAJ lub masła klarowanego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka wanilii
szczypta kurkumy dla zdrowia:)
100 ml mleka roślinnego np. kokosowego
1 jajko lub 2 łyżki nasion chia jako zamiennik
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej



Przygotowanie

Banany rozgniotłam widelcem w miseczce. W osobnym naczyniu zmieszałam pozostałe składniki i dodałam rozgniecionego banana. Jeśli chcesz użyć zamiennika jajka w postaci chia, to 2 łyżki nasion wymieszaj z 4 łyżkami ciepłej wody. Gotową masę na ciasto włożyłam do wysmarowanej tłuszczem małej podłużnej foremki i piekłam 40 minut, w 180 °C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation