Kuchnia

Pyszności na słodko

Rajskie placuszki


Składniki
placuszki:

około 150 g rozdrobnionego widelcem lub blenderem ananasa (może być z puszki)
2 dojrzałe rozgniecione banany
2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
1 łyżka cukru
200 g mąki pszennej
30 g mąki kokosowej (można zastąpić 50 g mąki pszennej)
1 lekko czubata łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

pomarańcze w syropie:

2 mniejsze pomarańcze
100 g brązowego cukru
30 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
pomarańcze:

Pomarańcze sparz i wyszoruj, zetnij czubki, postaw owoce na desce do krojenia i ostrym nożem odkrój skórkę.
Wytnij spomiędzy skórek filety pomarańczy.
W rondelku podgrzej cukier razem z masłem, gdy się rozpuści dodaj kawałki pomarańczy razem z odrobiną soku - gotuj na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj do syropu i dokładnie wymieszaj.

placuszki:

Jajka zmiksuj z łyżką cukru na puszystą masę.
Zmieszaj razem obydwie mąki, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Do jajek dodaj ananasa oraz banana, krótko zmiksuj, dosyp mąkę i zmiksuj.
Smaż placuszki na patelni teflonowej - bez tłuszczu, lub tylko z jego odrobiną.
Podawaj na ciepło z ciepłym syropem z pomarańczami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation