Kuchnia

wypieki

Zapiekanka ryżowa z dynią

kładniki
4 porcje

2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1 średnia cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
350 g mielonego mięsa*
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, czerwonej słodkiej papryki
100 g ryżu**
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki bulionu
2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
600 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
kawałek świeżej chili

Do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki
Dodaj notatkę
Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W żaroodpornym garnku na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć.
Dodać ryż i soczewicę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać dynię, obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory (bez nasion i soku z komór) oraz posiekaną chili. Wymieszać i zagotować.
Garnek przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut do czasu aż ryż będzie miękki. Posypać kolendrą lub natką.

Wskazówki

* np. cielęcej łopatki lub mielonej piersi indyka

** użyłam ryżu "trzy kolory", może być zwykły długoziarnisty basmati lub jaśminowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation