Kuchnia

przekąski,dania główne, desery

Schab pieczony w rękawie łatwy przepis

Składniki:

1 – 1,5 kg schabu bez kości (zważ swój kawał mięcha, bo od wagi zależy czas pieczenia)
sól
pieprz
2 – 3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła

Sposób przygotowania

1. Mięso trzeba opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włókniste białe części usuwamy.

2. Czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę, łączymy go z solą, oliwą i wybranymi ziołami. U mnie dziś padło na tymianek, bo mam na oknie spory krzak tego ziela i im szybciej go zjemy, tym szybciej światło wpadnie do kuchni.

3. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab, wrzucamy go do rękawa foliowego, który trzeba zamknąć z obu stron (podejrzewam, że po to, żeby schab nie nawiał) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

4. Kiedy dojdziemy do wniosku, że schab już wystarczająco długo przebywa w lodówce, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wrzucamy schab do piekarnika.

5. Po 30-40 minutach (połowa czasu pieczenia) odwracamy worek z mięsem na drugą stronę. Czyli to co było na dole, teraz jest u góry. Całość pieczemy przez kolejne 30-40 minut.

6. Jeśli chcemy uzyskać przyrumienioną i chrupiącą skórkę, musimy na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw u góry. I to jest chyba jedyny moment, kiedy trzeba naprawdę uważać, bo można się łatwo oparzyć.

7. Po opatrzeniu poparzonych palców, wystarczy jedynie wyciągnąć schab i albo pozwolić mu wystygnąć, albo do kompletu oparzyć język, bo przecież gorący schabik jest taki dobry…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation