Kuchnia

Ciasta

Sernik Śmietankowo-Dyniowy
Składniki na Kruche Ciasto:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki Basia 405)
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
50 g masła

Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Wymieszać z cukrami, a następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką i wylepić ciastem. Wyrównać. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika 180* - na 20-25 min. Upieczony, zezłocony spód wyjąć i przelać na niego masę serową.

Składniki na Masę Serową (Śmietankowo-dyniową):

1 kg twarogu na sernik o neutralnym smaku
200 g śmietanki 36%
1 puszka mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru
2/3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy (1/2 opakowania)
1/2 szklanki puree

Do misy miksera przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier, śmietankę i budyń oraz sól. Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego. Wymieszać. Odlać 1 szklankę masy serowej. Do reszty dodać pozostałe mleczko skondensowane - połączyć składniki. Do puree z dyni dodać szklankę masy serowej, cukier waniliowy i 1 łyżkę soku z cytryny - krótko zmiksować.
Masę śmietankową (białą) wylać na upieczony spód. Następnie wykładać na wierzchu, łyżka po łyżce masę dyniową - tworząc kleksy.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 150*. Na dole ułożyć blachę wypełnioną gorącą wodą, nad nią umieścić np. kratkę na której należy umieścić sernik. Jest on pieczony tzw. kąpieli wodnej / nad parą przez co nie urośnie, ale będzie bardzo kremowy, smarowny - doskonały. Piec 60-70 min. Wyjąć, przestudzić i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce np. do lodówki (uprzednio owinąć folią spożywczą). Masa serowa musi się ściąć.
Wykończenie:

200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny deserowej
1 łyżka puree z dyni
2 łyżki cukru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę. Krótko zmiksować, a następnie delikatnie wmieszać łyżką puree z dyni. Masą wyłożyć boki ciasta i udekorować wierzchnie brzegi. Schłodzić przez min. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation