Kuchnia

mniam

Tagliatelle ze szparagami i kozim serem

300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
1 łyżka oliwy
500 g zielonych szparagów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
140 g koziego sera
2 łyżeczki skórki z otartej z cytryny


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Zachowaj ok. 150 ml wody z gotowania makaronu.
Na głębokiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz szparagi. Dodaj makaron, połowę koziego sera i wlej wodę z gotowania makaronu. Całość mieszaj i podgrzewaj, aż powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem posyp resztą koziego sera i skórką otartą z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation