Kuchnia
⇒ DYNIA KRÓLOWA JESIENI » ☕️ …✽
Kurczak z dynią i pieczarkami
500 g filetów z udźca kurczaka
świeży tymianek
papryka ostra
sól
pieprz
500 g miąższu z dyni ( po obraniu i wydrążeniu, ja użyłam dyni hokkaido)
350 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2.5 łyżki masła
1 łyżka oliwy
100 g śmietanki kremówki 30%
600 ml bulionu ( przepis poniżej)
natka pietruszki
pół łyżeczki płatków chili
DOMOWY BULION
3 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
suszony grzybek
W garnuszku umieścić wszystkie składniki, zalać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 40 min.. Do czasu wykorzystania bulionu, trzymać jego wysoką temperaturę.
Kurczaka podzielić na mniejsze części, przyprawić pieprzem , solą, papryką oraz oliwą. Całość obtoczyć w mące. W większym garnku z grubszym dnem rozgrzać masło oraz kapkę oliwy lub oleju i smażyć kurczaka do porządnego zrumienia z każdej strony.
W międzyczasie dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, to samo zrobić z pieczarkami. Cebulę pokroić w kostkę. Gdy kurczak się zrumieni wyjąć go z garnka,wlać oliwę i wrzucić cebulę . Do zeszklonej cebuli dorzucić pieczarki i całość zrumienić. Wyłożyć pieczarki na talerz i znowu do tego samego garnka wrzucić masło i po rozpuszczeniu dorzucić dynię. Podsmażać przez ok 3-5 min.. Na dyni ułożyć kurczaka i całość zalać gorącym bulionem, doprawić płatkami chili. Kurczak ma być częściowo zanurzony w bulionie. Gotować ok 5 min do czasu aż dynia będzie miękka.
W oddzielnym naczynku wymieszać śmietankę z kilkoma łyżkami sosu, a potem całość wlać do garnka, rozprowadzić ostrożnie. Dosypać usmażone wcześniej pieczarki z cebulką oraz natkę pietruszki i chwilę pogotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
MA==