Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki :

500 g mąki
42 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
70 g cukru pudru
50 g masła rostopionego i przestudzonego
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli
250 g mascarpone
Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
50 g cukru pudru
Na wierzch:

Cukier puder
Odrobina soku z pomarańczy
Kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie :

Mąkę wsypujemy do miski.

Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżka cukru i dolewamy trochę ciepłego mleka.

Rozcieramy palcami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut.

Po tym czasie dodajemy sól, stopione masło, roztrzepane jajko oraz pozostałe letnie mleko i cukier puder.

Wyrabiamy na gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.

Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok 1, 5 godziny.

W tym czasie robimy nadzienie: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy trochę soku z pomarańczy (nie za dużo, by nie rozrzedzić zbytnio sera) i na koniec skórkę otartą z pomarańczy.

Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt.

Smarujemy całą powierzchnię ciasta nadzieniem zostawiając jeden brzeg nie posmarowany, żeby zwinięte ciasto się skleiło.

Zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku.

Kroimy na 12 lub wiecej równych plastrów.

Blachę do pieczenia bądz prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy plastry przecięciem do góry, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. i pieczemy przez około 30 minut.

Upieczone bułki zostawiamy do przestygniecia a nastepnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.

Na koniec kiedy lukier jest jeszcze mokry posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation