Święta i uroczystości

wielkanoc

Wielkanocna baba parzona - - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl
Wielkanocna baba parzona



Potrzebujemy



700g mąki pszennej,
13g drożdży,
400g gorącego mleka,
250g masła klarowanego / ghee /, x)
15 żółtek,
225g cukru,
bakalie,
sól,



200g mąki zaparzamy gorącym mlekiem, zostawiając 2-3 łyżki mleka do rozczynu drożdżowego. Mieszamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto bardzo gęste.
Robimy rozczyn z drożdży.
Żółtka ucieramy na parze z cukrem do białości, najlepiej ręcznym mikserem.
Do utartych żółtek dodajemy kawałkami zaparzone ciasto, miksujemy, do w miarę jednolitej masy. Na koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Ciasto pozostawiamy przykryte, do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na 40-45minut.
Kiedy rozczyn ruszy, wlewamy roztopione ciepłe masło klarowane, mieszamy i dodajemy pozostałą mąkę i odrobinę soli. W zależności od wielkości żółtek, ilość mąki może wahać się na plus czy minus. Ciasto nie może być za ścisłe, zupełnie luźne też nie. Teraz powinniśmy wyrobić je ręką, aż będzie lśniące i elastyczne.
Pod koniec wyrabiania można dodać prażone posiekane migdały, bakalie, otartą skórkę z cytryny... Ja dodałam drobno posiekaną werbenę cytrynową. Jak również przybrałam nią gotowe babki.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w cieple, aż znacznie podrośnie.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy do wysmarowanych foremek, do 1/3 ich objętości, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie do ¾ foremki, pieczemy w temp.180 przez 15 minut, następnie dopiekamy w 160-170st. do suchego patyczka.
Ciasto w piekarniku niesamowicie wyrosło, niemalże z górką. Polecam, aby w trakcie pieczenia, przykryć wierzch ciasta papierem. Baby po upieczeniu są leciutkie, puchate, pachnące i niesamowite w smaku!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation