Kuchnia

bożonarodzeniowa kuchnia

Paluszki rybne na święta - zobacz przepis na Smacznej Stronie Tesco

Składniki

400 g polędwiczki z dorsza
100 g bułki tartej
100 g wiórków kokosowych
1 jajko
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 cytryny
300 ml oleju
przyprawy: sól, pieprz
Zaczyn:
200 g rukoli
1 jabłko winne
40 g żurawiny suszonej
20 ml oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny

Filety z dorsza umyj i wytrzyj dokładnie w ręcznik kuchenny. Rozłóż na desce kuchennej i pokrój na długie paski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrop jeszcze sokiem z cytryny, aby odświeżyć smak ryby.
2

Przygotuj panierunek do paluszków. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i przesyp na półmisek. Jajko rozmąć i przypraw lekko solą i również przelej na wygodny szeroki półmisek. Bułkę tartą wymieszaj z kokosem i przesyp do naczynia. Obtaczaj kawałki ryby w mące dokładnie z obu stron. Potem w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce i kokosie. Ważne, aby ryba była obtoczona w panierce, dzięki temu paluszki będą soczyste po usmażeniu.
3

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub słonecznikowy do temp. ok. 170˚C. Można to sprawdzić, wrzucając na olej kawałek panierki lub po prostu posypując olej szczyptą bułki. Wkładaj paluszki na olej i smaż na średnim ogniu, aż się zrumienią i dopiero przewróć na drugą stronę. Dosmaż jeszcze i przełóż na przygotowany półmisek z ręcznikiem papierowym.
4

Paluszki odsącz na papierze kuchennym i przełóż od razu na półmisek. Do takiej wersji ryby idealnie pasuje świeża sałatka z rukoli. Listki sałaty umyj i przełóż do miski. Jabłko pokrój na ćwiartki i dopiero na plasterki, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj z sałatą. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Ułóż dekoracyjnie obok ryby i dekoruj suszoną żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation