Kuchnia

przepisy

Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem - prosty przepis:
400g ugotowanej ciecierzycy
200g jarmużu
1,25l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 pomidory
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka tahini, pasty sezamowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pasty chili lub chili w płatkach do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
Dodaj szklankę 1/3 ciecierzycy i przesmaż chwilę.
Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, a następnie całość zmiksuj na krem.
Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie paski.
Ponownie zagotuj. Dodaj pozostałą cieciorkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotuj.
Dodaj jarmuż i pokrojone pomidory i gotuj przez nie więcej niż 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj pastę sezamową i zdejmij z ognia.
Na suchej patelni zesmaż plastry szynki parmeńskie na chrupko.
Każdą porcję zupy udekoruj chipsem z szynki i startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation