Kuchnia

Przepisy

Brownie z truskawkami i bezą
Składniki na brownie:

180 g masła
180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
4 jajka, w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia. Lekko przestudzić.

W naczyniu delikatnie wymieszać jajka, razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać przesianą mąkę i kakao, następnie lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką.

Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 27 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. W równych odstępach wyłożyć przepołowione truskawki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciasto powinno podpiec się i uformować lekko popękaną skórkę.

Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować bezę.

Składniki na bezę:

4 białka
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Białka jajek umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania sztywnej masy, pod koniec miksowania dodając cukier, łyżka po łyżce, długo miksując po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać przesianą skrobię i zmiksować.

Bezę delikatnie wyłożyć na podpieczone brownies. Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 30 minut lub dłużej. Beza powinna się przyrumienić, lekko popękać i być chrupka. Sprawdzić patyczkiem, nie musi być suchy, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta brownie (sprawdzamy na samym środku ciasta). Wystudzić w stygnącym piekarniku. Brownies osiąga właściwą konsystencję po całkowitym wystygnięciu, po kilku godzinach.

Nie przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation