Kuchnia

food and drinks

Muffinki z orzechami

Składniki na 6 muffinek:

CIASTO
5 dag orzechów włoskich
14 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 dag brązowego cukru (trzcinowego)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru cynamonowego (lub waniliowego)
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4,2 dag masła extra (lub 3 łyżki oleju słonecznikowego)

POLEWA CZEKOLADOWA
4 kosteczki czekolady mlecznej
2 łyżeczki masła extra

orzechy włoskie do dekoracji

Przepis: Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, cynamon, cukier cynamonowy i sól wymieszać łyżką. Dodać pokruszone orzechy i jeszcze raz wymieszać. W osobnej misce ubić (roztrzepać) jajko, dodać mleko, lekko przestudzone stopione masło i wymieszać. Dodać suche składniki z orzechami i całość wymieszać łyżką (bez miksowania mikserem).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć łyżeczką do sześciu papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przepis na polewę czekoladową: Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewą polać wystudzone muffinki i udekorować kawałkami orzechów włoskich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation