Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka orzechów ziemnych (najlepiej niesolonych i nieprażonych)
– 3 łyżki dowolnego syropu (klonowy, agawa, daktylowy)
– 1 duży dojrzały banan
– 1 płaska łyżka kakao lub karobu

Na masę:
– 30 suszonych daktyli bez pestek
– 5 dużych bananów

Na wierzch:
– 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego wstawione na kilka godzin do lodówki
– 1 laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
– 1 płaska łyżka nierafinowanego cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
– mały kawałek gorzkiej czekolady (3-4 kostki)

WYKONANIE:

Spód:
– słonecznik, wiórki i orzechy mielimy na drobne okruszki. Dodajemy kakao, syrop i banana i dokładnie miksujemy
– powinna powstać zbita, kleista masa
– formę do tarty o średnicy ok. 30 cm wyłożyć masą (spód i brzegi)

Masa:
– daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę
– odlać wodę, dodać pokrojonego 1 banana i dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęstości podobnej do gęstej śmietany (jeśli masa będzie bardzo gęsta, to można dodać trochę wody z moczenia)
– masę wyłożyć na spód
– pozostałe banany pokroić na plasterki grubości około 1 cm i lekko wcisnąć w masę

Wierzch:
– z puszki wyjmujemy tylko biały, stały krem (wodę wylewamy). Dodajemy wanilię i cukier
– całość ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do napowietrzenia masy (kilka chwil)
– ubitą masę układamy na wierzch ciasta i ścieramy czekoladę
– ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation