Kuchnia

Ciasta

ROMANTYCZNY SERNIK MALINOWY (BEZ PIECZENIA) - PrzyslijPrzepis.pl

spód blacha 24x24 cm. :
herbatniki kakaowe lub pełnoziarniste 300 g.
margaryna 160 g.

masa serowa:
twaróg chudy 500 g.
mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl.
śmietana kremówka 30 % 200 ml.
maliny mrożone 400 g.
miód 3/4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
galaretka truskawkowa lub malinowa 2 op. + woda 700 ml.
żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml.
Sposób przygotowania przepisu:

ROMANTYCZNY SERNIK MALINOWY (BEZ PIECZENIA)

1. Spód: Blachę wyłożyć pergaminem. Herbatniki umieścić w malakserze i drobno je zmiksować. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Dodać do herbatników i wymieszać. Spód ciasteczkowy wysypać na blachę. Dobrze ubić szklanką, aby powierzchnia była zbita i równa. Wstawić do lodówki.
2. Masa serowa: W malakserze umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w rondelku lub mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo sernik nie zastygnie się ). Odstawić, aż lekko ostygnie. Wlać do masy serowej cały czas miksując. Masę przelać na ciasteczkowy spód i całość umieścić w lodówce na co najmniej 3 godziny.
3. Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując do tego 700 ml. wody. Zostawić do lekkiego stężenia i wylać na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady
Aby w masie serowej nie powstały grudki żelatyny składniki tj: twaróg, śmietana, maliny powinny być w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation