Kuchnia

Kuchnia

Ekspresowe żytnie bułki ze zdrowymi pastami kanapkowymi - Kaszamanna Studio

Składniki na 4 bułki:

200 g mąki żytniej
2/3 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli (w zależności od preferencji)
czarnuszka/sezam

Suche składniki dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy maślankę. Kiedy ciasto jest już zbyt gęste by mieszać je łyżką, zaczynamy wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie. Po około minucie ciasto powinno być już jednolite. Formujemy 4 bułki, nacinamy na krzyż i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pukamy w dno bułek, jeśli odgłos jest głuchy, znaczy że są upieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation