Kuchnia

⇒ CIASTA i inne SŁODKOŚCI z pod znaku ⇒ I LOVE BAKE » ☕️ …✽

Deser z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

SKŁADNIKI NA DESER:
ILOŚĆ: 2 duże pucharki

1 galaretka truskawkowa, proszek
450 ml wrzącej wody
1 szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
1 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
niewielka szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO:

truskawki do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie (wrzącej) i odstawiamy do lekkiego całkowitego wystudzenia. 1/2 szklanki galaretki odstawiamy na później. Pozostałą galaretkę rozlewamy do pucharków, dodajemy do każdego 1/2 szklanki pokrojonych truskawek. Pucharki umieszczamy np. w silikonowej keksówce lub innym naczyniu i ustawiamy je pod skosem, aby uzyskać fikuśny kształt. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Połowę kremówki ubijamy na sztywną masę i łączymy delikatnie z płynną galaretką. Wlewamy do środka pucharków ze stężałą galaretką. Zostawiamy na pół godziny do ścięcia masy. Pozostałą kremówkę ubijamy z niewielką ilością soli na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Ubitą śmietankę wykładamy do pucharków łyżką lub używając szprycy cukierniczej zakończonej tylką w kształcie np. gwiazdki. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation