Kuchnia

JEDZONKO

Szybka tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:

- rolka gotowego cista francuskiego

- pierś z kurczaka

- duża garść szpinaku typu baby/ mrożony szpinak ok 200 g

- 7-8 szt. pomidorów suszonych z zalewy

- 2 -3 ząbki czosnku

- 150 g śmietany 12%

- jajko

- 2-3 łyżki masła

- ser tarty (najlepiej mozzarella)

- przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory w płatkach, odrobina bazylii i oregano

1. Ciasto dopasować do formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 10 min.

2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć suszonymi pomidorami w płatkach oregano i bazylią a następnie podsmażyć na łyżce masła.

2. Szpinak umyć /rozmrozić. Na patelni rozpuścić pozostałe masło dodać szpinak i przeciśnięty czosnek. podgrzewać aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski.

4. Śmietanę wymieszać z jajkiem i dodatkiem przypraw.

5. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażonego kurczaka, szpinak, suszone pomidory. Całość posypać serem i zalać śmietaną z jajkiem. Piec w piekarniku przez ok.20 min w temp. 200oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation